Διατροφική αξία

10+1 οφέλη των blueberries για την υγεία

Για την αντιδειδωτική τους δράση είναι υπεύθυνη μία ουσία με το όνομα ανθοκυανίνη. Πρόκειται για μια κατηγορία φυτοχημικών ουσιών, η οποίες είναι υπέυθυνες για την αύξηση της καλής χοληστερόλης HDL και την αποτροπή οξειδωσης της κακής χοληστερόλης LDL.

Οι ανθοκυανίνες μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η κατανάλωσης μίας μερίδας 150 γραμμαρίων τη ημέρα έχει αποδειχτεί ότι επιδρά θετικά στην καρδιακή λειτουργία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η εβδομαδιαία κατανάλωση μύρτιλων βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου ενώ παράλληλα μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού.

Oι βιταμίνες Α και C που περιέχονται στα μύρτιλα δρουν ως ανασταλτικοί παράγοντες της ανάπτυξης του καρκίνου. Ταυτόχρονα το φολλικό οξύ αναλαμβάνει την επανασύνθεση του DNA.

Άλλη μία σημαντική ευεργετική δράση στο ανθρώπινο σώμα είναι η προστασία των πνευμόνων. Αναλυτικότερα, η κατανάλωση τους μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης πνευμονικών προβλημάτων.

Πρόκειται για το “ιδανικότερο” συμπλήρωμα μετά την προπόνηση. Βοηθά στην αναπλήρωση του γλυκογόνου, στην αύξηση της ντοπαμίνης και τελικά στην ανάπτυξη της μυικής μάζας.

Τη λύση σε όσους αντιμετωπίζουν καταστάσεις δυσκοιλιότητας έρχονται να δώσουν τα φρέσκα μύρτιλα. Είναι υψηλά σε φυτικές ίνες και η δράση τους επιταχύνει τη διαδικασία της πέψης.

Η ύπαρξη της βιταμίνης C στα blueberries, λειτουργεί ως παράγοντας ενεργοποίησης του κολλαγόνου, απαραίτητου δομικού συστατικού του δέρματος. Τελικά το πρόσωπο αποκτά καλύτερη υφή και οι ρυτίδες εξομαλύνονται.

Οι πολυφαινόλες,είναι οι ουσίες που έχουν καταλυτική δράση στη διατήρηση και ανάπλαση του DNA και είναι ο λόγος που το μύρτιλο έχει χαρακτηριστεί ως το μυστικό της αντιγήρανσης.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, E, B-καροτίνη και ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος . Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικό πίνακα της θερμιδικής τους αξίας. 

Σύμφωνα με έρευνες τα φλεβονοειδή που περιέχονται στον μπλε καρπό συμβάλουν στη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας και της σεξουαλικής υγείας. 

Θερμιδική αξία των μύρτιλων

myrtila-thermides